Vem är Adde Malmberg?

Adde Malmberg föddes i Lund 1955 och bor sedan 1983 i Stockholm. Han har ingen högre examen och har egentligen inte haft ett riktigt jobb i hela sitt liv.

Scenkarriären inleddes i den fria teatergruppen Lilla Teatern i Lund 1978. Under 80-talet arbetade han med radio, barnteater och flera revyer, bland andra Stockholms nyårsrevy Kvarskratt på Södra Teatern 1985. 1988 tog han tillsammans med Jonas Hallberg och Bertil Goldberg Stand Up-underhållningen till Sverige genom att bilda SUCK – landets första stand up comedy-klubb.

Adde Malmberg

 

Och det är just som Stand Up-komiker Adde Malmberg har nått den stora publiken. Inte minst genom SVTs långkörare Släng dig i brunnen. Då, i början av 90-talet, ledde han också Söndagsöppet tillsammans med Agneta Bolme Börjefors och Melodifestivalen 1992 tillsammans med Claes Malmberg. År 2000 vann han På spåret tillsammans med Agneta Bolme-Börjefors.

 

Det senaste decenniet har Adde Malmberg delvis återvänt til teatern. 2000–2003 satte han för fulla hus upp sommarrevyer på Gislövs stjärna på Österlen. Sedan 2000 har Adde Malmberg jobbat med Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Han har skrivit texter, själv stått på scen – bl.a. som Basil i ”Fawlty towers” 2014 – och som regissör bland annat mottagit Guldmasken för Den stora premiären 2007.

 

De senaste åren har Adde Malmberg regisserat bl.a. ”Obesvarad kärlek” som drog fulla hus, först med Babben Larsson och Loa Falkman och senare med Eva Rydberg och Tomas von Brömsen. ”Panik på Klinik” på Intiman i Stockholm och ”Rampfeber” på Stadsteatrarna i Malmö och Borås. Dessutom revyn ”Utsålt” på Stockholms stadsteater, där Adde också medverkade och skrev texter tillsammans med Micke Tornving och Babben Larsson.

 

Spamalot drog fulla hus på Intiman i Malmö och Oscarsteatern Stockholm under 2010–2012. Adde Malmberg stod tillsammans med Hugo Carlsson bakom den svenska översättningen och själv på scen i rollen som sir Lancelot.

 

Dessutom har Adde…
… fyra äldre systrar och en lillebror
… kommit bort på Tivoli i Köpenhamn som femåring, men återfunnits
… varit med om ett flyghaveri på Island 1964
… varit med om att sätta publikrekord på Malmö Stadion 1967, MFF-HIF
… jobbat som reseledare i Österrike
… blivit avritad av Bengt Lindström
… jobbat på kibbutzen Bet Alfa i Israel
… träffat Nelson Mandela och skakat hand med Robert de Niro
… sjungit duett med Alexander Ragulin (sovjetisk ishockeyback)